Mainos

Haarapääskyt uskollisia synnyinseudulleen

Haarapääskyt ovat tuoreen suomalaistutkimuksen mukaan erittäin kotipaikkauskollisia lintuja. Kolme vuotta sitten aloitettu rengastutkimus osoittaa, että pääskyt palaavat aina pesimään lähelle synnyinseutujaan.

Haarapääskyjen kotipaikkauskollisuus on selvinnyt Helsingin yliopiston Eläinmuseon Rengastustoimiston tutkimuksessa. Vuonna 1997 aloitetussa, viisivuotisessa tutkimuksessa hankitaan uutta tietoa haarapääskyn pesinnästä, muutosta ja talvehdinnasta.

-Monet maaseudun asukkaat uskovat, että heidän navetassaan pesivät haarapääskyt ovat vuosittain samoja yksilöitä. Rengastustutkimuksen avulla uskomus on todistettu oikeaksi. Pääskyt siis palaavat vuodesta toiseen esimerkiksi samalle navetan kurkihirrelle pesimään, kuvailee rengastustoimiston johtaja, intendentti Pertti Saurola. Haarapääskytutkimusta tehdään myös monissa muissa Euroopan maissa sekä Yhdysvalloissa ja Japanissa. Rengastustutkimuksessa linnuille asetetaan jalkaan yksilöllinen tunniste.

Pesimispaikat vähenevät

Haarapääskyt ovat levinneet kaikille mantereille, Antarktista lukuunottamatta. Suomessa pääskyt pesivät joka puolella maata. Haarapääskyjen määrä on kuitenkin laskenut jatkuvasti kaikilla levinneisyysalueilla. Yleensä navetoissa ja maatalojen ulkorakennuksissa sekä varastoissa pesivä haarapääsky löytää jatkossa yhä vähemmän sopivia pesänrakennuspaikkoja. Kaupunkiympäristössä linnut viihtyvät huonosti.

-Kannan lasku johtuu todennäköisesti maatalouden rakennemuutoksesta. Linnut eivät pääse uudenlaisten karjasuojien sisälle pesimään. Lisäksi maatalousympäristö on steriilimpi, joten kärpäsiä ei ole riittävästi pyydystettäväksi.

Haarapääskyt saattavat joskus erehtyä etsiessään sopivaa kumppania pesänrakennuspuuhiin. Rengastustoimiston tutkimuksissa on ilmennyt, että haarapääskyt risteävät räystäspääskyjen kanssa. Noin joka viidessadas lintu on risteymä. Risteymät ovat kuitenkin elinkykykyisiä. Yhdessä pesässä voi esimerkiksi olla neljä haarapääskyn poikasta ja yksi risteymä.

Pitkä matka talvehtimisalueelle

Haarapääsky on pieni, sitkeä lintu joka talvehtimisalueille siirtyessään lentää jopa 10 000 kilometriä. Suomalaiset haarapääskyt talvehtivat Etelä-Afrikassa. -Tutkimme kuinka lintu selviää suuresta muuttorasituksesta ja missä se kerää energiavarastoja Välimeren ja Saharan ylitystä varten.

Suomessa haarapääskytutkimusta ja rengastuksia on tehty vauhdilla. Maassamme on rengastettu jo yli
100 000 haarapääskyä. Viime vuonna rengas asetettiin 24 000 pääskyn jalkaan. Näin suurella rengastusmäärällä Suomi on tutkimusmaiden kärjessä. -Loppukesällä, ennen muuttoa haarapääskyt yöpyvät järvien ja merien ruovikoissa. Sieltä niiden pyydystäminen rengastusta varten on helppoa, Saurola kertoo.

(MTV3-STT)

Osallistu keskusteluun

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.