Mainos

Härmälä: Ruisleipä päätettävä leipoa kotimaisesta rukiista

MTK:n puheenjohtaja Esa Härmälän mukaan edellytyksiä ruisalan kasvattamiselle on olemassa.

MTK:n puheenjohtaja Esa Härmälä patistaa elintarvikeketjua nykyistä parempaan yhteistyöhön, jotta rukiin viljely saataisiin Suomessa nykyistä vahvemmalle pohjalle.

- Ruisleipä pitää päättää leipoa aina kotimaisesta viljasta, teknisiä tai taloudellisia esteitä ei tälle ole, Härmälä sanoo.

Maa- ja metsätalousministeriön tietopalvelukeskuksen arvion mukaan rukiin lähes sadan miljoonan kilon kulutuksesta runsas kolmannes on kotimaista ruista.

Tänä syksynä rukiin omavaraisuus on painumassa ennätyksellisen alas. Rukiin kylvöala jäi viime syksynä huonojen säiden vuoksi selvästi normaalia pienemmäksi, eikä EU:n viljapolitiikka suosi Härmälän mukaan ruista.

Keski-Euroopassa ruista käytetään lähinnä rehuksi, ja rehuviljan halpa hinta polkee myös kotimaisen leipärukiin hintaa.Härmälän mielestä edellytyksiä ruisalan kasvattamiselle on kuitenkin olemassa. Rukiin markkinatilanne on parantunut, ja Härmälän mukaan ainakin MTK olettaa, että teollisuus nostaa rukiin hintaa viime kaudesta. Jos syksyn sääolot ovat normaalit, ruista ehditään myös kylvää ajoissa.

Suomeen tuodaan ruista muun muassa Puolasta, joka on EU:n merkittävimpiä rukiin tuottajia.

(MTV3-STT)

Osallistu keskusteluun

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.