Mainos

HUS:n infektiosairauksien erikoislääkäri: Botulismimyrkytys on aina hengenvaarallinen

Botulismimyrkytys on aina hengenvaarallinen, kertoo HUS:n infektiosairauksien erikoislääkäri Veli-Jukka Anttila.

Riskiryhmää myrkytykselle ei ole. Myrkytys on hengenvaarallinen kaikille ja kuolleisuus on korkea.

– Nykyisin tautiin menehtyy noin 5-15 prosenttia sairastuneista. Aikaisemmin noin 50 prosenttia, Anttila sanoo.

– Botulismimyrkytys johtuu yleensä säilykkeisiin liittyvän Clostridium botulinum- bakteerin aiheuttamasta myrkytystilasta.

Clostridium botulinum on maaperän ja vesistön bakteeri. Bakteeri elää hapettomassa tilassa ja tuottaa hermomyrkky botuliinia.

– Botulismimyrkytyksen oireet ovat samankaltaisia kuin ruokamyrkytyksessä. Aikaisina oireina ovat pahoinvointi, oksentelu, ripuli ja yleinen heikotus. Myrkytys näyttäytyy halvausoireina kasvojen alueella ja alenee alaraajoihin, Anttila toteaa.

– Jos on syönyt kyseisiä oliiveja ja halvausoireita esiintyy, tulee hakeutua lääkäriin välittömästi.

Tehohoito voi pelastaa

Myrkytykset ovat suomessa harvinaisia. Niitä esiintyy vain muutamia tapauksia vuodessa.

– Myrkytykseen on olemassa tehohoitoa, joka käsittää vasta-aineita ja antitoksiinia, Anttila sanoo.

– Botulismi ei haise eikä maistu miltään, joten sitä on vaikea havaita. Tietysti aina kun itse tekee säilykkeitä, kannattaa tehdä ne huolella.

Teollisuus onnistuu yleensä tuhoamaan bakteerin elintarvikkeiden säilytysvaiheessa.

– Näitä saattaa säilykkeessä silloin tällöin olla. Sairastumisia tuli ennen erityisesti kotisäilykkeistä, Anttila sanoo.

Bakteeri pääsee säilykkeeseen, jos säilyke on huonosti steriloitu. Bakteeri tuhoutuu lämmössä.

Jos säilykettä löytyy kotoasi, tulee ne häivyttää.

Osallistu keskusteluun

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.