Mainos

Juhlapöytään halutaan nyt eksoottisempia herkkuja

Noin 28 000 ylioppilasta juhlii lauantaina tuoretta valkolakkiaan. Tuoreutta ja trendikkyyttä halutaan entistä enemmän myös ylioppilaiden juhlapöytään. Perinteisen voileipäkakun suosio sen sijaan on laskenut.

– Voileipäkakkuja menee tällä hetkellä yllättävän vähän. Viime vuonna valmistimme niitä huomattavasti enemmän, helsinkiläisen opetusravintola Perhon markkinointi- ja myyntisihteeri Anne-Helena Räsänen kertoo.

Helsinkiläisestä Flow Catering -yrityksestä valaistaan, ettei voileipäkakku ole ollut muodissa enää viiteentoista vuoteen. Nykyisin nuoret haluavat juhliinsa trendikkäitä ruokia perinteisten sijaan. Pinnalla ovat nyt aasialaiset ruoat, kuten sushi, ja Välimeren herkut, esimerkiksi tapakset.

Mansikkakakku kiri vadelman ohi

Moni suosii nykyisin juhlissa perinteisen kermakakun sijaan esimerkiksi juustokakkua. Silti perinteisillä marjakermakakuillakin riittää kysyntää ainakin Ravintola Perhossa.

– Meiltä lähtee nyt kahden päivän aikana aikana 66 kermakakkua. Marjakakut, kermakakut pitävät kyllä edelleen pintansa, Räsänen kertoo.

Ravintola Perhon suosituin kakku on monen vuoden ajan ollut vadelmakakku. Tänä vuonna mansikkakakku on kuitenkin kirinyt vadelman ohi. Perhossa arvellaan, että syynä on ihmisten pelko ulkomaisia pakastevadelmia kohtaan. Ulkomaisista pakastevadelmista löytyy ajoittain norovirusta ja tänä vuonna niistä on löydetty myös hepatiitti A -virusta.

– Tämän vadelmakohun myötä mansikkakakku on noussut ykköseksi. Eilen oli juuri taas julkisuudessa muistutus ulkomaisten vadelmien keittämisestä ja kolme äitiä jo soitteli heti, että onko meillä kotimaisia vadelmia käytössä., Räsänen sanoo.

Ravintola Perhon kakuissa käytetään kotimaisia vadelmia.

Osa panostaa valtavasti

Helsinkiläisillä pitopalveluyrityksillä on ristiriitaisia näkemyksiä siitä, panostetaanko ylioppilasjuhliin rahallisesti aiempaa enemmän vai vähemmän. Monen mielestä juhliin panostetaan aiempaa enemmän.

– Valtavasti osa panostaa. Jokunen kertoo, että on teltat ja bändit ja yli sadalle hengelle ruoat, sanoo Räsänen Ravintola Perhosta.

Pitopalveluyritys Anun Juhlasta kerrotaan, että juhlabudjetti saattaa suuremmissa juhlissa olla jopa 3000 euron luokkaa.

Monet tytöt käyvät myös ennen juhlapäivää suihkurusketuksessa tai manikyyrissä. Sen sijaan kampaukset ja meikit loihditaan usein edelleen kotikonstein.

– Jonkin verran meillä käy ylioppilaita kampauksissa, mutta koska juhlat ovat niin aikaisin, niin aamulla on vain vähän aikaa tehdä kampauksia. Niitä tehtäisiin varmaan enemmänkin, jos juhlat eivät alkaisi niin aikaisin, Beauty Hair Sirpa Mansner -kampaamoketjun toimitusjohtaja Nina Olander sanoo.

Toisaalta osalla pitopalveluyrittäjistä on myös päinvastaisia kokemuksia ylioppilasjuhlien budjeteista. Esimerkiksi Base Catering -pitopalveluyrityksen vuokratiloja ei ole vuokrattu samalla lailla ylioppilasjuhlia varten kuin aiempina vuosina.

– Yleinen markkinatalous on varmaan vaikuttanut siihen, yrityksestä arvellaan.

Osallistu keskusteluun

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.