Mainos

Karhut heräilevät talviuniltaan

Maamme yli tuhannesta karhusta ensimmäiset ovat jo heränneet loka-marraskuussa alkaneilta talviuniltaan. Loputkin ovat jalkeilla kevään etenemisestä riippuen toukokuun alkuun mennessä. Ihmisille otsoista ei Kymen riistanhoitopiirin riistapäällikön Erkki Kiukkaan mukaan ole vaaraa kuin poikkeustilanteissa. Karhu voi olla hyökkäävä jos emo tuntee pentunsa uhatuiksi tai kokee ihmisen kilpailijaksi syksyllä talteen jääneellä haaskallaan.

Karhut heräävät talviuniltaan

-Karhuja on Kymen alueella reilut sata ja niille on talvipesissä syntynyt parikymmentä poikasta, Kiukas selvittää tilastoista.
-Karhujen tihentymät ovat Etelä-Karjalassa Ruokolahden, Rautjärven ja vanhan Parikkalan alueella. Käytännössä karhuja esiintyy Kiukkaan mukaan kautta maan lukuunottamatta Ahvenanmaata ja pohjoisinta Tunturilappia.

Kymen alueen lisäksi karhuja on muuta maata runsaammin Pohjois-Karjalassa, Etelä-Savon kaakkoiskulmalla ja Kainuussa. Uudellamaallakin otsoja on arveltu levänneen talviunillaan toista kymmentä. Muutama pesä on tavattu myös Itä-Uudeltamaalta. Tiettävästi Espoossa on jo tänä keväänä ehtinyt kuljeskella talviuniltaan herännyt mesikämmen.

Kaupunkilaiskarhujen määrä kasvussa

Karhumme, ruskeakarhu, osaa elää ihmisten keskellä huomaamattomana. Pesä on löydetty lähimmillään vain noin 100 metrin päästä omakotitalosta.
-Saa nähdä milloin karhuja aletaan tavata enemmänkin talviuniltaan kaupungeissa, pohtii Kiukas.
-Niitä on jo varmasti nukkunut tänä talvenakin pesissään laajan Anjalankosken kaupungin alueella keskisessä Kymenlaaksossa.

Otsojen on todettu viihtyvän hyvin taajamien liepeillä seurailemassa ihmisten touhuja muutaman sadan metrin etäisyydeltä. Maantietkään eivät mesikämmeniä pelota ja siksi karhukolareita ajetaankin vuoden mittaan useita. Vaikka karhut ovat mellastelleet itsensä kuuluisiksi kylillä, niiden mieluisin elinympäristö on kuitenkin korpi. Sieltä löytyy isolle petoeläimelle sekä suojaa että ravintoa.

Talviunilla paino putoaa kolmanneksen


Kymen riistanhoitopiirin alueella ammuttiin syksyllä 25 karhua lähinnä itäajamme tuntumasta. Rajalla olikin silloin vilkas karhuliikenne. Suurimmat meillä tavatut urokset ovat painaneet noin 300 kiloa ja naaraat 100-150 kiloa. Karhu tankkaa itsensä runsaalla ravinnolla loppukesän ja syksyn kuluessa lepokauttaan varten. Sen paino putoaa suurpetotutkijoiden tietojen mukaan talviunilla 30-40 prosenttia. Alkukesästä karhuilla on vuorossa kiima-aika ja heinäkuussa alkaa taas tankkaus talvilevon turvaamiseksi. Tulevaan vuoden tammi-helmikuussa se sitten synnyttää yleensä kaksi pentuaan talvipesänsä huomassa.

-Keväällä herättyään karhu ensin hieman kummastelee ympärilleen ja aloittaa sitten levossa olleen

Hirvilaumasta riittä karhullekin

ruoansulatuksensa totuttamisen ravintoon, kuvaa Kiukas otson elämää.
-Talvehtineet marjat, kuusen havut ja muurahaisten munat kelpaavat sille alkuun. Karhu on kaikkiruokainen, joten sillä ei yleensä ole pulaa ravinnosta. Kiukas toteaa hirvikannan olevan hyvän ja turvaavan otsoille sen tarvitsemat vankat ateriat.
(STT)

Osallistu keskusteluun

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.