Mainos

Maanjäristyksistä apua keskosten hoitoon

Helsingin yliopiston tutkijat ovat kehittäneet pikkukeskosen aivojen tulkintaan uuden tutkimusmenetelmän yhdessä ruotsalaisten ja australialaisten tutkijoiden kanssa.

Tutkimuksessa luodun EEG-mittarin avulla tietokone voi laskea pikkukeskosen aivojen tilaa jo ensimmäisten elintuntien ajalta.

– Pikkukeskosten aivotoiminta on luonteeltaan täysin erilaista kuin isommilla lapsilla tai aikuisilla ja siksi nykyisin käytetyt EEG-arvioinnin menetelmät sopivat huonosti keskosvauvoille, sanoo dosentti Sampsa Vanhatalo, joka johtaa vauvan aivojen kehitystä tutkivaa ryhmää Helsingin yliopistossa ja Hyksin Lastenklinikalla.

Apua mittarin kehittämiseen saatiin havainnosta, että pikkukeskosten eräänlaiset aivomyrskyt noudattavat samoja lainalaisuuksia kuin esimerkiksi maanjäristykset. Miljardien hermosolujen tuottamat aivomyrskyt ovat kriittisen tärkeitä vauvan aivojen kypsymiselle.

Suurimmat riskit pikkukeskosen aivojen kehityksessä liittyvät ensimmäisiin elinpäiviin, jolloin tehohoidossa etsitään kullekin lapselle omaa hoitotasapainoa. Löytö auttaa tunnistamaan kuka tarvitsee erityishuomiota ja kenen aivot pärjäävät luonnostaan hyvin.

Tutkimuksessa havaittiin myös, että kehitetyn mittarin tulokset korreloituvat merkittävästi lapsen kognitiiviseen kehitykseen kahden vuoden iässä.

Tutkimus on julkaistu Brain-lehdessä.

 

Osallistu keskusteluun

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.