Mainos

Marjat ehkäisevät syöpää ja helpottavat syöpähoitoja

Marjat sisältävät useita syöpää ehkäiseviä aineita. Marjoja syömällä voi siis vähentää riskiä sairastua syöpään.

- Meillä on jo aika paljon näyttöä siitä, että marjoja syömällä voi pienentää riskiä sairastua suusyöpään, ruokatorven syöpään ja paksusuolen syöpään, kertoo Suomessa vieraileva professori Gary Stoner Wisconsinin lääketieteellisestä yliopistosta.

Marjoilla tuskin pystytään koskaan korvaamaan syöpälääkkeitä, mutta marjat voivat auttaa syövän hoidossa.

- Syöpälääkkeiden haitallisia vaikutuksia terveisiin soluihin voidaan vähentää nauttimalla marjavalmisteita syöpähoitojen välissä, arvelee professori Stoner.

Stonerin tutkimuksissa käytettiin karhunvatukkaa, mutta professori ei vielä ole valmis julistamaan, mikä marja olisi kaikkein tehokkain syövän estäjä.

- Vaikea kysymys, koska marjojen vaikutuksia ei ole tutkimuksissa vertailtu riittävästi. Muistan vain yhden tutkimuksen, jossa vertailtiin seitsemää eri marjaa ja niistä kuusi osoittautui syöpää ehkäiseviksi.

Suomessa marjoja tutkitaan Teknologian tutkimuskeskus VTT:n kasvibiotekniikan laboratoriossa. VTT: llä uskotaan suomalaisten metsämarjojen olevan terveysvaikutuksiltaan parhaita.

- Suomalaiset metsämustikat, puolukat, vadelmat ja lakat nostaisin marjoista parhaiksi, vaikka muillakin marjoilla varmasti on hyviä ominaisuuksia, kehuu VTT:n teknologiapäällikkö Kirsi-Marja Oksman-Caldentey.

Tuoreilla marjoilla parhaat terveysvaikutukset

Sitäkään ei aivan tarkasti tiedetä, miten paljon marjoja pitäisi syödä, jotta saisi parhaat terveyshyödyt. Professori Stoner suosittelee perusterveelle ihmiselle reilun sadan gramman päiväannosta.

- Perusterveelle ihmiselle on apua jo reilun sadan gramman päiväannoksesta. Riskiryhmät ja sairaat tarvitsevat suurempia annoksia. Silloin marjat on helpompi nauttia marjajauheen muodossa, jottei syötävää tulisi mahdottomia määriä.

Parhaat terveysvaikutukset on tuoreilla marjoilla. Melkein yhtä hyviä ovat pakastemarjat.

- Mitä vähemmän marjoja käsitellään ja prosessoidaan, sen parempi ja mitä monipuolisemmin syödään erilaisia marjoja, sen parempi, summaa Kirsi-Marja Oksman-Caldentey.

Marjojen terveysvaikutukset perustuvat niiden sisältämiin fenolisiin yhdisteisiin.

- Flavonoidit ja niiden hyödyt ovat tuttuja monille. Antosyanit ovat aineita, jotka antavat sinisen värin mustikoille, antioksidantit. Nämä ovat muutamia esimerkkejä marjojen hyödyllisistä yhdisteistä, luettelee Oksman-Caldentey.

Syöpien lisäksi marjoista voi olla hyötyä diabeteksen, sydän- ja verisuonitautien ja erilaisten tulehdusten hoidossa.

Osallistu keskusteluun

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.