Mainos

Oiva-hymiöitä jaettiin ensimmäistä kertaa

Suurin osa maamme kaupoista ja ravintoloista noudattaa elintarvikehygieniaa oivallisesti tai hyvin.

Elintarviketurvallisuusviraston Eviran Oiva-raportin mukaan 119 tarkastettua kauppaa ja ravintolaa noudattaa 90 prosenttisesti elintarvikevalvonnan hygieniatasoa.

Elintarviketarkastukset aloitettiin viikko sitten ja vain 7 prosenttia tarkastetuista joutuu korjaamaan toimintojaan. Eviran Oiva-arvosanat kuvataan neliportaisen hymynaama-asteikon perusteella.

Oivallinen, hyvä, korjattavaa ja huono. Hygieniaraportti hymiöineen laitetaan liikkeen oviaukkoon kaikkien nähtäville.

Kauppias tyytyväinen

Nurmijärveläinen kauppias Ville Kiuru K-Supermarketista on tyytyväinen viime perjantaina liikkeeseensä tehtyyn tarkastukseen: 5 kiitettävää ja yksi hyvä arvosana.

Kiurua mietityttää kuitenkin se, että yleisarvosana muodostuu kuitenkin huonoimman arvosanan mukaan.

– Tämä arvosteluperuste menee niin, että mikä on huonoin arvosana, niin siitä tulee yleisarvosana. Siitä voikin sitten keskustella, että onko se oikein vai ei.

Kauppiaan mukaan tarkastukset ovat tarpeen.

– On hyvä, että saadaan oikeat toimintavat selvitettyä, että ollaanko oikeilla linjoilla, sanoo Kiuru.

Kiurun asuinseuduilla Keski-Uudellamaalla tehdään 700 elintarviketarkastusta vuodessa.

Terveysvalvonnan päällikkö Miia Suurkuukka Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksesta kertoo, että toukokuun alusta on alueella tehty jo 15 tarkastusta.

– Tällä hetkellä Keski-Uudellamaalla hymyillään, sillä suurin osa hymiöistä on hyvää ja muutama oivallinenkin taitaa tällä hetkellä olla. Perinteisesti voisi sanoa, että laitoskeittiön maailmassa hymyillään eniten.

Puutteita päähineissä

Huonoille paikoille annetaan korjauskehoituksia ja määräyksiä tai niiden toiminta keskeytetään kokonaan.

Puutteita löytyy niin puuttuvista päähineistä kuin puutteellisesta siivouksestakin.

Oivatarkastuksissa on tärkeintä tilojen lämpötila ja siisteys. Säädökset ovat kaikille samat, mutta yleensä suuret yritykset tarkastetaan useammin kuin pienemmät, kertoo ylitarkastaja Marina Häggman Evirasta.

– Mitä enemmän ruokaa käsitellään, sitä tehdään ja tavaraa myydään lihatiskistä, niin sen useammin tarkastuksia tehdään. Pienissä paikoissa myydään valmiiksi pakattuja teollisia tuotteita, joten siellä ei ole mitään riskiä kuluttajalle, jos vain lämpötilat ovat kaapeissa kunnossa.

Oiva laajenee vaiheittain

Oiva-raportteja julkistetaan sitä mukaa, kun kuntien elintarvikevalvojat tekevät tarkastuksia. Oiva laajenee vaiheittain kaikkiin elintarvikealan yrityksiin vuoteen 2015 mennessä. Toukokuussa 2013 alkaneessa ensimmäisessä vaiheessa ovat mukana elintarvikemyymälöistä kaikenkokoiset ruokakaupat ja kioskit.

Tarjoilupaikoista mukana ovat ravintolat, kahvilat, grillit, pikaruokapaikat, pubit, ruokalat ja suurkeittiöt. Tässä vaiheessa mukana eivät ole esimerkiksi Alkon myymälät, ulkomyynti, myyntiautot eikä etämyynti kuten internet- ja suoramyynti.

Oivan tavoitteena on tuoda elintarvikevalvonnan tar­kastustulokset kuluttajan käyttöön, yhtenäistää valvontaa sekä lisätä elintarvikealan toimijoiden ja viranomaisten toiminnan avoimuutta.

Osallistu keskusteluun

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.