Mainos

Sienet ovat trendikästä lähiruokaa – mutta tänä vuonna niitä on niukasti

Sienestys on yhä trendikkäämpi harrastus, mutta tänä vuonna monen sienten ystävän on tyydyttävä vähään.

Esimerkiksi Etelä-Suomessa ja Mikkelin ja Kuopion seuduilla ei ole kuivuuden vuoksi sieniä juuri lainkaan.

Toisaalta Lapissa, Länsi-Suomessa, Pirkanmaalla ja Pohjanmaan rannikkoalueella, kuten Kokkolan ja Porin seuduilla, tilanne on varsin hyvä.

Jälleen tänä vuonna on havaittu paikoin melko runsaasti vaarallista valkokärpässientä.

Sieni on hyvä kuidun ja D-vitamiinin lähde

Marttaliiton kehittämispäällikkö Arja Hopsu-Neuvosen mukaan monet suomalaiset tuntevat metsäsienet varsin hyvin. Erityisesti nuoret ovat innostuneet sienestämisestä.

– Marjastus on tulossa koko ajan suuremmaksi trendiksi, mutta sienestäminen on ollut trendikästä jo pitkään, ja siitä näyttää tulevan vuosien mittaan yhä suositumpaa. Tietysti tähän vaikuttaa se, miten paljon nykyään puhutaan lähiruuasta, ekologisuudesta ja luomusta. Sienet täyttävät kaikkien niiden vaatimukset.

Sienissä on monta terveellistä ainesosaa pieninä määrinä.

– Esimerkiksi suppilovahveroissa on D-vitamiinia, jota meidän pitäisi syödä enemmänkin. Lisäksi sienissä on jonkin verran kivennäisaineita ja muita vitamiineja sekä paljon ravintokuitua. Kaikki sieniä vähänkin enemmän syövät tietävät, että vatsa toimii.

Sieni pitää kosteasta ja lämpimästä

Jos tämän vuoden sienisaalis jää laihaksi, viime vuoden pakasteisiin ja suolasieniin voi hyvin turvautua.

– Suositus on, että sato syötäisiin seuraavan vuoden satoon mennessä. Mutta viime vuoden sienet ovat vielä syötävissä oikein hyvin. Kuivatut sienet säilyvät pari–kolmekin vuotta.

Eikä sieniveistä kannata Hopsu-Neuvosen mukaan panna talviteloilleen ihan vielä. Jos syksy jatkuu tarpeeksi kosteana ja lämpimänä, uusia sieniä voi vielä ponkaista pintaan.

– Kun sateita tulee, sienet nousevat maasta parin–kolmen viikon viiveellä. En ole itse menettänyt toivoani siitä, että niilläkin paikoilla, joissa on nyt ollut kuivaa, voi tulla satoa myöhemmin syksyllä. Meidän pitää vain jaksaa käydä sienimetsässä ja tarkkailla tilannetta.

Marttajärjestön koulutetut sienineuvojat tunnistavat huomenna ruokasieniä eri puolilla maata ja kertovat sienien ruoaksi valmistamisesta ja säilömisestä. Valtakunnallisena tempauspäivänä on mahdollisuus viedä myös omia löytöjä tunnistettavaksi. Lisäksi tapahtumissa kerrotaan marjojen ja yrttien käytöstä. Martat löydät huomenna ja syksyn aikanatäältä.

Osallistu keskusteluun

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.