Mainos

Suuret uroskarhut palaamassa Venäjältä Suomeen

Suomessa liikkuu kesäisin tuhatkunta karhua.

Suuret uroskarhut palailevat parhaillaan Venäjältä Suomeen.

Suomalainen karhukanta saa näistä paluumuuttajista samalla tuntuvat lisän. Petotutkimuksen mukaan rajan tuolla puolen on talvipesissään viettänyt reilut sata, mahdollisesti jopa parisataa kontiota.

Talviunilleen karhut hakeutuivat talven tullen loka-marraskuussa ja nousevat talvipesästään huhti-toukokuussa. Karhun painosta jopa kolmasosa on voinut "palaa" talven aikana. Suomen karhukanta on enimmillään reilu tuhat yksilöä ja talvikanta noin kahdeksan ja puolisataa karhua.

- Talvipesiin yli rajan vaelletaan etenkin Pohjois-Karjalassa, jossa karhutiheys on rajan pinnassa maan suurin. Mutta tiedämme yhden vanhemman uroskarhun vaeltaneen Sisä-Suomesta yli rajan Venäjän puolelle talviunille, toteaa tutkimusmestari Seppo Ronkainen Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksesta.

Edelleen petotutkimus on todennut neljän karhun hakeutuneen Sotkamosta, Varpaisjärveltä, Juuasta ja Kuhmosta talvipesiinsä Venäjän rauhallisille saloille. -Tämä oli meille yllätys, huomauttaa Ronkainen.

Pantakarhut satelliittiseurannassa

Petotutkimus seuraa karhujen liikkumista yli rajan mm. satelliittiseurannalla. Sitä varten tutkimusmestari Ronkaisen karhuryhmä on onnistunut kiinnittämään seurantapannan usean karhun kaulaan. Tänä keväänä pannoitettuja karhuja on neljä, ja viime vuoden jäljiltä kymmenkunta karhua kantaa toimivaa seurantapantaa.

Panta ottaa yhteyden satelliittiin neljän tunnin välein. Saatuaan kuusi paikannusta karhun liikkeistä se purkaa tiedot Soneran mastoon, joka lähettää ne petotutkimukselle. Venäjän puolella kaukana suomalaisista tukiasemista seuranta ei onnistu, mutta koko Suomen alueella ja lähellä rajaa se kertoo karhun vaeltaman reitin.

Suomen karhukanta on koko itärajan pituudelta yhteydessä Venäjän karhupopulaatioon, jossa Uralin tällä puolen elää peräti 37 500 karhua. Karhun esiintyminen painottuu Itä-Suomeen, mutta myös keskisen Suomen alueella on tiheän kannan alueita. Yksin Pohjois-Karjalassa karhutiheys on suurimmillaan 20 karhua tuhannella neliökilometrillä.

Lähde: Suomen karhukannan hoitosunnitelma 2007. Tutkimusmestari Seppo Ronkaisen haastattelu

(MTV3-STT)

Osallistu keskusteluun

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.