Mainos

Viimeisetkin karhut heräilevät pian talviunilta

Talviunilta heränneistä karhuista on jo tehty useita havaintoja Oulu-Kajaani-linjan eteläpuolelta. Lumen peittämillä alueilla Pohjois- ja Itä-Suomessa monet karhut sen sijaan nukkuvat vielä.

Luonnonvarakeskuksen tutkija Samuli Heikkinen arvioi, että pesissä on syntynyt kolmisensataa pentua. Ennen viime syksyn metsästyskautta Suomessa laskettiin olevan puolisentoista tuhatta karhua.

– Juuri heränneet makoilevat lähellä pesää yli viikonkin syömättä juuri mitään. Veikkaan, että ne pistävät vasta moottoria käyntiin, Heikkinen arvelee.

Jopa 30–40 prosenttia painostaan kadottaneet karhut alkavat kuitenkin pian liikuskella. Heikkisen mukaan se on aikaa, jolloin karhut mielellään kartuttavat massaa lihavalkuaisella.

Poronhoitoalueen itäosissa eivät kaikki karhujen heräämistä innolla odota. Piakkoin syntyvät poronvasat ovat karhuille varsin helppoa saalista. Aiempina vuosina eräissä itärajan paliskunnissa on poroja koottu turvaan vasonta-aitauksiin.

Osallistu keskusteluun

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.