Mainos

Asiantuntija: Oikeudenkäynti Brasilian presidenttiä vastaan lähes varma

Virkarikosprosessi Brasilian presidenttiä Dilma Rousseffia vastaan tuskin johtaa laajojen väkivaltaisuuksien puhkeamiseen maassa, arvioi Helsingin yliopiston maailmanpolitiikan professori.

Tunteet käyvät tällä hetkellä kuumina Rion kesäolympialaisten isäntämaassa, kun presidentin kannattajat ja vastustajat tuovat omaa viestiään julki.  

– Vaikka Brasiliassa on paljon (rikollisuuteen liittyvää) väkivaltaa, siellä ei ole samanlaista poliittisen väkivallan perinnettä kuin alueen muissa maissa, maailmanpolitiikan professori Teivo Teivainen sanoo ja viittaa muun muassa Venezuelaan sekä Argentiinaan.

Brasilian kongressin edustajainhuone äänesti viime yönä Suomen aikaa Rousseffin syytteeseen asettamisen puolesta. Seuraavaksi senaatti äänestää siitä, ottaako se asian käsittelyyn. Tähän riittää yksinkertainen enemmistö äänistä.

– Se on aika läpihuutojuttu, Teivainen kuvaa.

Senaatin käsittely voi kestää jopa puoli vuotta, mikä merkitsee myös sitä, että kesäolympialaiset avaa joku muu kuin presidentti Dilma Rousseff. Lähes varmalta näyttävän prosessin alkua voisi Teivaisen mukaan mutkistaa se, jos Rousseff päättäisi oma-aloitteisesti erota virastaan.

– Vielä tästä ei näy merkkejä, se merkitsisi uusien vaalien valmistelun aloittamista, Teivainen sanoo.

– Tätä kysymystä ei ole Brasiliassa tähän mennessä juurikaan pohdittu avoimesti.

Osallistu keskusteluun

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.