Mainos

Shiiat suuttuivat Saudi-Arabialle uskonoppineen teloittamisesta – "Joutuu maksamaan tästä kalliisti"

Iranin ulkoministeriö varoittaa, että Saudi-Arabia joutuu maksamaan kalliisti shiialaisen uskonoppineen teloittamisesta. Iran on useamman kerran kehottanut Saudi-Arabiaa armahtamaan Nimr al-Nimrin, jonka teloittamisesta ilmoitettiin aiemmin tänään.

Nimr oli yksi 47:stä teloitetusta, ilmoitti Saudi-Arabian sisäministeriö.

– Saudi-Arabia tukee terroristijärjestöjä ja ääriliikkeitä, mutta vastaa kotimaisiin vastalauseisiin sorrolla ja teloituksilla. Saudi-Arabian hallitus joutuu maksamaan tästä politiikastaan kalliisti, sanoi ministeriön tiedottaja Hossein Jaber Ansari.

Ansari sanoi Iranin tuomitsevan teloituksen ja luonnehti Saudi-Arabian politiikkaa vastuuttomaksi ja varomattomaksi.

Nimr oli mukana nostattamassa hallituksen vastaisia mielenosoituksia Saudi-Arabian itäosassa vuonna 2011. Saudi-Arabian shiialainen vähemmistö katsoo joutuvansa maassa syrjityksi.

Nimrin veli, Mohammad al-Nimr, kehotti shiioja osoittamaan mieltään rauhanomaisesti.

Suuttumusta myös Irakissa

Teloitus nostatti vastalauseita myös Irakissa. Irakin shiialaisen Dawa-puolueen parlamenttiryhmän puheenjohtaja Khalaf Abdelsamad vaati Saudi-Arabian Bagdadin-lähetystön sulkemista ja suurlähettilään karkottamista. Dawaan kuuluvat sekä Irakin nykyinen että edellinen pääministeri. 

– Nimrin teloitus saa vakavat seuraamukset ja johtaa Al-Saudin suvun (Saudi-Arabian kuningashuoneen) valtakauden loppuun, Abdelsamad sanoi.

Suurlähetystö avattiin uudelleen joulukuussa, neljännesvuosisadan tauon jälkeen. Diplomaattisuhteet katkesivat ensimmäisen Persianlahden sodan aikoihin, kun Irak miehitti Kuwaitin. 

Osallistu keskusteluun

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.